2/4/08

Pastorala la invierea Domnului IIsus Hristos

«De la apus si de la miazanoapte, de la mare si de la rasarit, au venti la Tine fiii Tai, ca niste faclii de Dumnezeu luminate»
HRISTOS A INVIAT!

Prin aceste cuvinte ale slujbei de Pasti, Biserica isi exprima bucuria ei de mama pentru ca fiii ei sint prezenti in aceasta noapte la Sfinta Inviere.

Hristos a inviat! sint si cuvintele mintuirii noastre, si ale nadejdii noastre, mingiiere a sufletului si tarie a duhului. Cu adevarat a inviat Hristos, Cel pentru noi rastignit, Cel ce ne trece si pe noi, pe fiecare in parte, «de la moarte la viata si de pe pamint la cer».

Ce cuvinte omenesti pot avea in ele forta si energia in masura sa explice sentimentele si trairea crestineasca a invierii Domnului ca fapt real, prin care, de aproape doua milenii, sintem salvati de moartea cea vesnica?

Cu invierea Domnului a rasarit soarele dreptatii si oamenii au cunoscut calea eliberarii din frica vesniciei mortii, iar speranta bucuriei vietii a pus stapinire pe destinul lor. Se cuvine, deci, sa ne veselim in ziua cea luminata a invierii si sa rostim cuvintele Sf. Apostol Petru: «Binecuvintat este Dumnezeu, Care, dupa mare mila Sa, prin invierea lui Iisus Hristos din morti, ne-a nascut din nou, spre nadejde vie, spre mostenire nestricacioasa si neintinata si nevestejita» (1 Petru I, 3-4).

Dumnezeu, din marea Sa bunatate, prin Fiul Sau cel rastignit si inviat, a daruit astazi mila Sa omului plin de credinta. El a incredintat bogatia Lui de daruri omului plin de necunostinta, ca sa ne faca pe toti partasi si mostenitori ai imparatiei cerurilor, asa cum spune Sf. Apostol Pavel: «Cetatea noastra este in ceruri, de unde si asteptam Mintuitor, pe Domnul Iisus Hristos, Care va schimba la infatisare trupul smereniei noastre ca sa fie asemenea trupului slavei Sale» (Filipeni III, 20-21).

Invierea Domnului este, asadar, temelia credintei noastre crestine si siguranta invierii noastre, precum spune Marele Apostol al Neamurilor: «... Cel ce a inviat pe Domnul Iisus ne va invia si pe noi cu Iisus» (II Corinteni IV, 14). De aceea, in aceasta sfinta si mare zi, vorbim de lumina si de speranta pentru viata fiecaruia dintre noi.

Pe pamint, Biserica este intruchiparea imparatiei cerurilor. Prin Sfintele Taine, prin praznicele duhovnicesti, ea ne aduce mari bucurii. Bucuria crestina este o mare de lumina care ne umple de fericire. Insusi Mintuitorul Hristos, dupa ce rosteste cele Noua Fericiri, ne indeamna: «Bucurati-va si va veseliti, ca plata voastra multa este in ceruri» (Matei V, 12).

Preaiubiti frati crestini!

Am staruit anul acesta, in Cuvintul de Sfintele Pasti, asupra intelesului personal al Sarbatorii Invierii, cu gindul la noi toti care suferim, pretutindeni in lume, de egoism, de ura, de nesinceritate, de ignoranta, de indiferenta fata de semenii aflati in suferinta. Tot mai puternice se fac vocile care se inalta spre a fi auzite, ca un strigat de alarma, pentru ca oamenii sa revina la relatii normale, sa fie unii pentru altii ca frati, nu ca dusmani. Cu toate acestea, raul isi continua «slujba» sa distrugatoare.

Este nevoie de glasul, de puterea si de ajutorul Celui ce poate sa schimbe omul cu adevarat. Este momentul sa-L ascultam pe Cel ce ne iubeste cu adevarat, chemindu-ne sa-L urmam si sa-L primim ca model desavirsit pentru toti oamenii. El este Domnul vietii, Hristos, Care, prin smerenie si dragoste, ne invata sa alungam raul din noi, din gindirea si din inimile noastre. Astfel, vom reinvia la o viata normala, viata de crestini.

In prezent multi spun ca in oameni tot mai des se cultiva «saminta» mortii. Hristos si Biserica Sa, mai ales acum, de Inviere, ne cheama sa cultivam saminta vietii, care poarta in ea toata iubirea lui Dumnezeu fata de umanitate, «caci Dumnezeu asa a iubit lumea, incit pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut L-a dat, ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica» (Ioan III, 16).

Sa credem cu tarie in acest dar al Domnului, al Bisericii Sale, ca sa imprastiem din noi tot intunericul si toata umbra mortii, salutindu-ne, mai ales acum, de Sfintele Pasti, cu marturia vietii vesnice.

Impartasindu-va bucuria invierii, Va adresez, fiecaruia in parte si tuturor deopotriva, gind bun de pace, sanatate, intelegere in familie si binecuvintare de la Hristos Cel inviat.

Sa va fie viata plina de Lumina invierii, sa impartasiti lumina si celor care, dintr-o pricina sau alta, n-au putut sau n-au voit sa vina in aceasta noapte la biserica. Fiti purtatori de lumina in lupta cu intunericul de toate felurile si marturisiti totdeauna, in tot locul si catre toti ca


HRISTOS A INVIAT!


No hay comentarios: