11/5/08

La Iglesia Ortodoxa Ucraniana prosigue con su reorganización

El Santo Sínodo de la Iglesia Ortodoxa Ucraniana se reunió en Kiev, bajo la presidencia del metropolitano Vladimir, el 8 de mayo último. En esta sesión se ha seguido con la reorganización de los departamentos sinodales. Así, un departamento de misiones y otro para la educación religiosa han sido creados. Por lo demás, la presidencia del comité pedagógico del Sínodo ha sido confiado al obispo Antonio de Borispol, rector de la Academia de Teología de Kiev. El obispo Eulogio de Krémentchoug, por otro lado, ha sido nombrado para dirigir la Comisión Teológica Sinodal.

Igualmente, el Santo Sínodo ha creado una nueva diócesis, diviendo en dos la precedente de Tcherkassk. La dirección de la nueva diócesis resultante, la de Oumansk, ha sido confiada al archimandrita Antonio (Borovik), clérigo de la diócesis de Odessa.

El Santo Sínodo, finalmente, ha procedido a la canonización de varios santos locales y ha establecido nuevas festividades.

***

КИЇВ. Відбулося чергове засідання Священного Синоду Української Православної Церкви


У четвер, 8 травня, у предстоятельській резиденції в Києво-Печерській Лаврі під головуванням Блаженнішого Митрополита Володимира відбулося чергове засідання Священного Синоду Української Православної Церкви.

У ньому взяли участь митрополити: Одеський та Ізмаїльський Агафангел, Луганський і Алчевський Іоанникій, Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній, архієпископи: Хустський і Виноградівський Марк, Миколаївський і Вознесенський Питирим, Білоцерківський і Богуславський Митрофан — керуючий справами УПЦ, а також єпископ Горлівський і Слов’янський Митрофан.

На початку роботи Архіпастир привітав архієпископа Хустського і Виноградівського Марка з днем тезоіменитства та вручив йому ікону святого апостола і євангеліста Марка.

Під час засідання був заслуханий рапорт голови Синодальної комісії з канонізації святих УПЦ архієпископа Криворізького і Нікопольського Єфрема про причислення до лику місцевошанованих святих Київської єпархії настоятельки Арзамаської Олексіївської громади схимонахині Олімпіади (Стригальової) (+6/19 серпня 1828 року), Хустської єпархії — архімандрита Іова (Кундрі) (+28 липня 1985 року), насельників Мгарського монастиря, які постраждали в роки гонінь на Святу Церкву, а також подвижників благочестя, які подвизалися в Різдва Пресвятої Богородиці Глинській пустині та «іже во святих горах на Донце».

Крім того, Священний Синод затвердив титул правлячих архієреїв Кременчуцької єпархії — «Кременчуцький і Лубенський».

Було ухвалено рішення про звільнення з посади голови Навчального комітету при Священному Синоді УПЦ митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела. На цю посаду призначено ректора Київських духовних академії і семінарії єпископа Бориспільського Антонія. Замість нього головою Богословсько-канонічної комісії при Священному Синоді УПЦ став єпископ Кременчуцький і Лубенський Євлогій.

На засіданні було розглянуто також питання про реорганізацію Синодального відділу релігійної освіти, катехізації та місіонерства УПЦ. З посади голови був звільнений архієпископ Полтавський і Миргородський Филип, а із самої структури було виділено два окремих відділи: Синодальний відділ місіонерства УПЦ та Синодальний відділ релігійної освіти і катехізації УПЦ. Перший очолив Преосвященний Филип, а другий — архієпископ Криворізький і Нікопольський Єфрем. Замість нього головою Синодальної комісії з канонізації святих УПЦ був призначений архієпископ Херсонський і Таврійський Іоанн.

Священний Синод задовольнив прохання Преосвященного Інокентія (Шестопаля), єпископа Контопського і Глухівського, про почислення його поза штат. Місцем перебування владики була призначена Свято-Успенська Святогірська Лавра Донецької єпархії. Єпископом Конотопським і Глухівським Священний Синод призначив Преосвященного Луку (Коваленка), архієпископа Васильківського, вікарія Київської Митрополії, намісника ставропігійної Різдва Пресвятої Богородиці Глинської пустині, звільнивши його з посади вікарія Київської Митрополії та залишивши за ним посаду намісника ставропігійної Різдва Пресвятої Богородиці Глинської пустині.

Синод прийняв рішення про розподіл Черкаської єпархії — шляхом виділення з неї була утворена Уманська єпархія. У складі Черкаської єпархії залишилися місто Черкаси та наступні райони Черкаської області: Городищенський, Драбівський, Золотоніський, Кам’янський, Канівський, Катеринопільський, Корсунь-Шевченківський, Смілянський, Черкаський, Чигиринський, Чорнобаївський, Шполянський.

До Уманської єпархії було віднесено такі райони Черкаської області: Жашківський, Звенигородський, Лисянський, Маньківський, Монастирищенський, Тальнівський, Уманський, Христинівський.

За Преосвященними Черкаської єпархії залишився титул «Черкаський і Канівський», а Уманської єпархії —«Уманський і Звенигородський». Управління Черкаською єпархією залишилося за архієпископом Софронієм (Дмитруком), а єпископом Уманським і Звенигородським був призначений клірик Одеської єпархії архімандрит Антоній (Боровик).

На засіданні Синоду були заслухані звіт Комісії, а також пояснення правлячого архієрея Сумської єпархії Преосвященного Іларія, єпископа Сумського і Охтирського, і колишнього настоятеля Спасо-Преображенського кафедрального собору обласного центру протоієрея Георгія Бавикіна.

Було ухвалено рішення: «В ім’я Воскреслого Спасителя закликати обидві сторони до примирення на взаємоприйнятних умовах.

Священний Синод також постановив викликати на чергове засідання архієреїв: митрополита Дніпропетровського і Павлоградського Іринея, архієпископа Кам’янець-Подільського і Городоцького Феодора та єпископа Олександрійського і Світловодського Пантелеімона.


Журнали засідань Священного Синоду Української
Православної Церкви
від 8 травня 2008 року можна прочитати ТУТ >>>>>


[Nota: la noticia en castellano ha sido traducida, como suele ser habitual, del sitio web oficial de nuestra diócesis; la información sobre el mismo evento en ucraniano del sitio web oficial de la Iglesia Ortodoxa Ucraniana]

No hay comentarios: